Predmet I. stupňa | Informačný list predmetu [stiahnúť]

 

Garant predmetu

Vyučujúci

  • prof. Ing. Ľ. Szabo, CSc.,
  • doc. Ing. E. Šúbertová, PhD.,
  • doc. Ing. A. Foltínová, CSc.,
  • doc. Ing. J. Vybíralová, CSc.,
  • Mgr. Z. Marečková, PhD.,
  • Ing. K. Remeňová, PhD.

Rozsah výučby a spôsob ukončenia:

  • denné štúdium 2 / 2, zápočet skúška,
  • externé štúdium: konzultácia 16 hodín, skúška

Počet kreditov: 4

Cieľom predmetu Podnikanie v agropotravinárstve je predstaviť študentom reťazec výroby a ponuky potravín, ktorý zahrňuje poľnohospodárstvo, potravinársky priemysel a obchod s potravinami, ako ucelené národohospodárske odvetvie a vymedziť špecifiká podnikania v zúčastnených odboroch.


Sylabus

  1. Postavenie poľnohospodárstva v národnej ekonomike.
  2. Výrobné faktory slovenského poľnohospodárstva - pôda, práca, kapitál. 
  3. Podnikateľské prostredie a trh potravín.
  4. Agrárna politika a princípy regulácie agrárnych trhov.
  5. Spoločná poľnohospodárska politika EÚ. 
  6. Formy podnikania a druhy podnikov v poľnohospodárstve. 
  7. Ekonomika poľnohospodárskeho podniku. 
  8. Produkčná ekonomika poľnohospodárskeho podniku. 
  9. Špecifiká agromanažmentu. 
  10. Trh potravín a jeho fungovanie. 
  11. Podnikanie v potravinárstve. 
  12. Financovanie agropotravinárskych podnikov. 
  13. Ekologická výroba poľnohospodárskych surovín a potravín.