Predmet I. stupňa | Informačný list predmetu [stiahnúť]
Garant predmetu
Vyučujúci
- prof. Ing. Ľ. Szabo, CSc.,
- doc. Ing. E. Šúbertová, PhD.,
- doc. Ing. A. Foltínová, CSc.,
- doc. Ing. J. Vybíralová, CSc.,
- Mgr. Z. Marečková, PhD.,
- Ing. K. Remeňová, PhD.
Rozsah výučby a spôsob ukončenia:
- denné štúdium 2 / 2, zápočet skúška,
- externé štúdium: konzultácia 16 hodín, skúška
Počet kreditov: 4
Cieľom predmetu Podnikanie v agropotravinárstve je predstaviť študentom reťazec výroby a ponuky potravín, ktorý zahrňuje poľnohospodárstvo, potravinársky priemysel a obchod s potravinami, ako ucelené národohospodárske odvetvie a vymedziť špecifiká podnikania v zúčastnených odboroch.
Sylabus
- Postavenie poľnohospodárstva v národnej ekonomike.
- Výrobné faktory slovenského poľnohospodárstva - pôda, práca, kapitál.
- Podnikateľské prostredie a trh potravín.
- Agrárna politika a princípy regulácie agrárnych trhov.
- Spoločná poľnohospodárska politika EÚ.
- Formy podnikania a druhy podnikov v poľnohospodárstve.
- Ekonomika poľnohospodárskeho podniku.
- Produkčná ekonomika poľnohospodárskeho podniku.
- Špecifiká agromanažmentu.
- Trh potravín a jeho fungovanie.
- Podnikanie v potravinárstve.
- Financovanie agropotravinárskych podnikov.
- Ekologická výroba poľnohospodárskych surovín a potravín.