Na Fakulte podnikového manažmentu sa 12. apríla 2021 uskutočnila atraktívna prednášku  na tému UDRŽATEĽNÉ PODNIKANIE MSP V GRÉCKU A BULHARSKU.

Prednášali: J. E. pani Iveta Hricová, mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa SR v Gréckej republike & J. E. pán Manuel Korček, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR v Bulharskej republike, sa v rámci predmetu Podnikanie v MSP.

 

Pani veľvyslankyňa  Iveta Hricová sa v prezentácii zamerala najmä na úlohu MSP v oblasti kreatívneho priemyslu a cestovného ruchu v Grécku. Uviedla, že v týchto sférach podnikania pôsobia v Grécku najmä mikropodniky, reprezentujúce prevažne formu rodinného podnikania. Hodnotila aktuálne podmienky  pre udržateľné podnikanie v období pandémie, ako aj perspektívne možnosti pôsobenia a rozvoja MSP v uvedených oblastiach podnikania, najmä v transformácii cestovného ruchu na celoročnú ponuku.

Pán veľvyslanec Manuel Korček prezentoval súčasný stav a podmienky udržateľného podnikania MSP v Bulharsku, ktoré zamestnávajú takmer 76% zamestnaných osôb. Oboznámil študentov so štruktúrou MSP a oblasťami podnikania, v ktorých pôsobia. Sústredil sa na problém ekologizácie podnikania v MSP, najmä v súvislosti s prechodom na nízkouhlíkové hospodárstvo, kde sa značná časť MSP stretáva s ťažkosťami pri pokuse o zavedenie ekologického hospodárenia.  Až 55% MSP, ktoré prijali opatrenia na efektívne využívanie zdrojov,  však tvrdí, že tieto opatrenia za posledné dva roky znížili výrobné náklady. Uviedol, že pandémia koronavírusu aj v Bulharsku negatívne ovplyvnila podnikanie MSP predovšetkým v oblasti služieb a cestovného ruchu. Viac než 100 poslucháčov bolo online formou aktívne zaangažovaných do realizovanej prednášky, veľmi pozitívne prijali realizovanú prednášku,  ocenili najmä srdečný a profesionálny prístup prednášajúcich, ako aj ich  priateľský spôsob komunikácie. Za všetky pozitívne vyjadrenia uvádzame 3 autentické:

  • Na včerajšej prednáške z predmetu PMSP sa páčilo, že prednášajúci nás informovali o tom, v akých odvetviach sa sústreďuje podnikanie v Bulharsku a Grécku a tiež, že nám povedali, čo všetko ovplyvňuje malé a stredné podniky v týchto krajinách. Myslím si, že to bola veľmi zaujímavá prednáška.
  • Prednášku hodnotím veľmi dobre, veľmi sa mi páčila pripravenosť veľvyslancov v oblasti týkajúcej sa Grécka a schopnosť reagovať na položené otázky. 
  • Veľmi sa mi páčila, lebo dala taký iný pohľad na to,ako fungujú podniky aj v iných krajinách sveta. Veľmi ma zaujalo hlavne Grécko, že sa snaží nalákať turistov aj na iné veci, ako len dovolenka pri mori.

Radi dopĺňame pozitívne hodnotenia spíkrov: „Napriek zložitému obdobiu, ktoré poznačila pandémia som veľmi rada, že Ekonomická univerzita v Bratislave organizuje on-line prednášky pre študentov, ktoré sú vítanou príležitosťou na budovanie networkingu s akademickou pôdou a študentmi univerzity.

Interaktívna komunikácia so študentmi v reálnom čase ponúkla príležitosť na sprostredkovanie informácií o vývoji ekonomickej situácie v Grécku, o význame malých a stredných podnikov pre grécku ekonomiku a ich podpore zo strany vlády počas pandémie COVID-19.

Pandémia stojí za zrýchlením digitálnej a technologickej transformácie celej spoločnosti. Inovácie sú dnes hlavným zdrojom konkurencieschopnosti. Preto ma teší, že Ekonomická univerzita v Bratislave, ktorá dlhodobo patrí najkvalitnejším univerzitám na Slovensku, podporuje komunikačné zručnosti a mobilitu svojich študentov. Veľvyslanectvo SR v Aténach má priame a pozitívne skúsenosti s absolvovaním stáží študentov vašej univerzity v Grécku.

Teším sa na ďalšiu spoluprácu a želám Vám veľa pozitívnej energie a pracovných úspechov. Dvere veľvyslanectva sú pre Vás vždy otvorené. - J. E. pani Iveta Hricová, mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa SR v Gréckej republike.

 

„ Ďakujem Ekonomickej univerzite za možnosť prihovoriť sa študentom a priblížiť im tak ekonomickú situáciu v Bulharsku ako aj miestne riešenia na podporu malých a stredných podnikov. Tento sektor v Bulharsku ako aj na Slovensku tvorí významnú časť hospodárstva. Dokáže prinášať napĺňanie podnikateľských ambícií a sebarealizácie občanom a výrazne prispieť ku konkurencieschopnosti celej krajiny. Som rád, že Ekonomická univerzita nachádza nové spôsoby ako obohatiť vedomosti študentov, ale i ukázať študentom svoju iniciatívnosť a podnikavosť, pretože sú to nevyhnutné elementy podnikania. Som rád, že som mohol byť súčasťou tohto projektu a prajem univerzite a jej študentom veľa úspechov.“ -  J. E. Manuel Korček, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR v Bulharskej republike.

 

My tiež veľmi radi za našu EU v Bratislave vyjadrujeme poďakovanie našim spíkrom - J. E. pani Iveta Hricová, mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa SR v Gréckej republike & J. E. pán Manuel Korček, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR v Bulharskej republike za skvelé virtuálne stretnutie počas kreatívnej prednášky „2v1“ UDRŽATEĽNÉ PODNIKANIE MSP V GRÉCKU A BULHARSKU, ochotu, priateľskú angažovanosť a excelentnú spoluprácu, so vzájomne prospešnými udržateľnými vzťahmi do budúcnosti. Pripájame aj naše priateľské želanie, aby sa Vám každému v kolektíve Vášho tímu darilo čo najlepšie realizovať Vaše individuálne profesijne poslanie v prospech SR i Váš osobný a spoločenský prospech, práve v tejto špecifickej dobe plnej originálnych výziev. 

hricova.jpg

korcek.png

In order to promote positive awareness and promote organized public events, the University of Economics in Bratislava produces visual and audio recordings and publishes them on its website. In case of reservations to the published video and audio recordings, please make these reservations in writing to the following e-mail address: . Complete information on personal data processing here.