Tradícia praktických prednášok s odborníkmi na udržateľné podnikanie pokračovala na našej fakulte aj v letnom semestri 2021/2022 na predmete „Aktuálne trendy environmentálneho a sociálneho podnikania“.   Tento predmet sa zameriava na praktické vysvetlenie aktuálnych trendov ESG (environmental – social – governance), ktoré predstavujú základné piliere v rámci CSR (corporate soacial responsibility). Cieľom predmetu je danú problematiku prejsť v spolupráci s lídrami slovenských firiem zameriavajúcich sa na problematiku zodpovedného podnikania. 

V tomto letnom semestri sa podarilo zabezpečiť jednotlivé prednášky s naozaj excelentnými lídrami, ktorí prezentovali skutočne zaujímavé a inšpiratívne prezentácie. Vzhľadom na doznievajúcu pandemickú situáciu, rôznu lokalizáciu spíkrov po Slovensku a efektívnu úsporu času sa prednášky konali v online priestore aplikácie MS Teams, to však vôbec neznížilo kvalitu prezentácií a interakcie so študentmi. 

Cieľom každého prezentujúceho bolo študentom vysvetliť inovatívne riešenia spoločenských výziev, ktoré v súčasnosti vznikajú v oblasti sociálneho prostredia a ochrany životného prostredia. Svoje praktické skúsenosti z praxe poskytli manažéri z nasledujúcich firiem:

FIRMA

PREZENTUJÚCI MANAŽÉR

OBLASŤ ČINNOSTI

 

ARES, s.r.o.

Mgr.  Jana Hačundová,

finančná manažérka

Firma ponúka pestrú zostavu pomôcok na uľahčenie premiestňovania sa ľudí s obmedzenou pohyblivosťou - zariadenia na prekonanie architektonických prekážok vo vnútornom a vonkajšom prostredí ako aj  prostriedky na prekonanie problémov s nastupovaním alebo riadením motorových vozidiel, pričom všemožne vychádza v ústrety človeku s pohybovými problémami, aby sa výrazne zvýšila kvalita jeho života.

CERA MEL, s.r.o.

Mgr. Filip Grgula,

konateľ firmy

Rodinná spoločnosť zameraná na ekologickú produkciu medu a potravinárskych i kozmetických výrobkov z tejto suroviny.

AGROFARMA, spol. s.r.o.,  Červený Kameň 

Ing. Gabriela Švecová, 

trade marketing manager

Syry, bryndza a ostatné mliečne výrobky s tradíciou z poctivého slovenského mlieka.

Hrhovské služby, s. r. o.

PhDr. Vladimír Ledecký, 

bývalý starosta obce Spišský Hrhov a manažér Hrhovských služieb

Obecná firma – 1. sociálny podnik na Slovensku – príklad excelentnej sociálnej inklúzie znevýhodnených skupín obyvateľstva.

TaylorWessing e/n/w/c advokáti s. r. o.

JUDr. Radovan Pala, PhD., LL.M. 

konateľ firmy 

Taylor Wessing je globálna právnická firma, ktorá slúži  najinovatívnejším ľuďom a podnikom na svete.

NOSENE, s.r.o. 

Ing. Katarína Hutyrová, 

konateľka firmy

Second-hand, v ktorom nájdeš poctivo vyberané voňavé kúsky s príbehom

aj ekologické alternatívy takmer do všetkých oblastí v tvojom živote, ktoré nosí každý #ZodpovednyTrendsetter

Ošetrovateské centrum, s.r.o.

Alena Mochnačová, DiS., MBA, 

prevádzková riaditeľka


PhDr. Zuzana Fabianová, MBA, 

generálna manažérka

Ošetrovateľské centrum a Slnečný dom v Humennom vhodne kombinujú rôzne spôsoby ošetrovateľskej a sociálnej  pomoci chorým občanom, poskytujú odbornú nepretržitú sesterskú, lekársku a sociálnu starostlivosť vo forme krátkodobých ale aj dlhodobých pobytov pre  klientov. 

Neustále skúmanými a vyvíjanými inováciami v starostlivosti  sa úspešne snažia predchádzať predčasnému a nedôstojnému umieraniu bezvládnych seniorov.

Alfa Bio s.r.o.

Ing. Džamila Hrtúsová, 

výkonná riaditeľka

Model rodinnej firmy zaoberajúcej sa ekologickou produkciou zdravých potravín zo sóje. 

SLOVNAFT, a.s.

PhDr. Anton Molnár,

hovorca a riaditeľ komunikácie

SLOVNAFT, a.s. so sídlom v Bratislave, je rafinérsko-petrochemická spoločnosť s ročným spracovaním 5,5 - 6 miliónov ton ropy. Spoločnosť okrem výroby, skladovania, distribúcie a veľkoobchodného predaja výrobkov z ropy disponuje najväčšou maloobchodnou sieťou v rámci Slovenskej republiky, zameranou na predaj motorových palív a mazív a na poskytovanie širokej škály služieb motoristom. Rafinéria SLOVNAFT, a.s., sa po intenzívnej modernizácii vyznačuje vysokým stupňom konverzie a flexibility, vďaka čomu patrí v súčasnosti medzi tri najmodernejšie rafinérie v Európe.

Kinekus, s.r.o.

Ing. Štefan Súkeník, 

konateľ firmy 

Spoločnosť Kinekus vznikla ako sen v hlave 14 – ročného veriaceho chlapca. Sen sa postupne stával skutočnosťou. Dnes tento sen už povyrástol a pretvoril sa na 12 kamenných predajní v celej SR, 1 v ČR, online obchod aj veľkoobchod.

HSH, s.r.o.

Ing. Andrej Husár, PhD., 

konateľ firmy

Firma sa špecializuje na výrobu čerstvej, vzduchom chladenej a hlboko zmrazenej hydiny a na výrobu hydinových výrobkov s najmodernejšími postupmi a technológiami, ktoré spĺňajú všetky hygienické, veterinárne i exportné kritériá nielen európskeho trh.

GreenCoop, družstvo

Ing. Zsolt Bindics, 

predseda družstva

Podnikateľská činnosť s dlhodoboudržateľnými činnostiami s akcentom na ESG, primárne sa koncentruje naekologické pestovanie paradajok (s čo najmenšou ekologickou stopou). 

Študenti so záujmom reagovali na prezentácie uvedených hostí a kládli množstvo podnetných otázok. Pozitívne vnímali, že na Slovenskú pôsobia takéto úspešné inovatívne firmy s ESG, pričom skonštatovali, že tieto prednášky im rozšírili obzory aj z hľadiska ich kariérneho smerovania po ukončení štúdia na Fakulte podnikového manažmentu. 

V mene našich študentov/participantov kurzu vyjadrujeme srdečné poďakovanie (i takouto formovou) všetkým zainteresovaným subjektom  za ich inšpiratívnu angažovanosť, priateľskú erudovanú kooperáciu a veľmi atraktívny motivačný metodický udržateľný vklad pre formovanie morálneho spoločenského povedomia v prospech etického správania u mladých perspektívnych manažérov a ekonómov do budúcnosti.

In order to promote positive awareness and promote organized public events, the University of Economics in Bratislava produces visual and audio recordings and publishes them on its website. In case of reservations to the published video and audio recordings, please make these reservations in writing to the following e-mail address: . Complete information on personal data processing here.