Fakulta podnikového manažmentu, Ekonomickej univerzity v Bratislave  v zastúpení prof. Ing. Petrom Markovičom, PhD. DBA a doc. Ing. Klaudiou Gubovou, PhD.  participovala na riešení medzinárodného projektu

pod názvom V4 2030: Emerging sustainable innovation pathways towards a Post-COVID-19 recovery no. 22120116. Lídrom medzinárodného projektu boli 4CF Strategic Foresight z Poľska, ako aj 3 univerzity: z Českej republiky, Maďarska a Slovenska. Projekt bol financovaný Vyšehradským fondom.  

 

Myšlienkou projektu bolo identifikovať priority pre obnovu regiónu V4 po COVID-19, vybudovať zmysel pre solidaritu v rámci regiónu a kompetentne prispieť k prebiehajúcej diskusii v EÚ o budúcnosti regiónu. 

Výsledkom výskumného projektu bolo identifikovanie 14 trendov, ktoré by mohli značne ovplyvniť vývoj v krajinách V4 a posúdiť aktivátory a blokátory týchto trendov v nasledovných kategóriách: Geopolitika, Ekonómia, Technológia, Životné prostredie, Spoločnosť, Vzdelanie, a Zdravie. Vplyv týchto trendov bol zohľadnený v troch scenároch Scenár 1 – Do istej miery uspokojivý, Scenár 2 – Škrípanie zubami, Scenár 3 – Pozorovanie úsvitu. 

Zo 14 identifikovaných  trendov bolo šesť ohodnotených ako významne vplývajúcich na budúcnosť regiónu V4 bez ohľadu na vyššie menované scenáre a teda boli zvolené ako najdôležitejšie:

  • Narastajúca polarizácia spoločností.
  • Rozvíjajúca sa transformácia v energetike.
  • Rastúca popularita vzdialenej alebo hybridnej práce. 
  • Nárast používania umelej inteligencie v zdravotníckom sektore.
  • Rastúca popularita kybernetických útokov.
  • Narastajúci počet ľudí trpiacich poruchami mentálneho zdravia.

Uvedené výsledky budú publikované prostredníctvom Policy Brief “Lessons from the Pandemic: Potentials for Radical and Sustainable Change in V4 region” a vedeckého  príspevku “Identification of innovation opportunities for V4 region until 2030: methodology and results”.

Bližšie informácie o horeuvedenom projekte a výsledkoch výskumu nájdete na webovej stránke:

https://4cf.eu/visegrad2030/
https://4cf.eu/v4-2030-policy-brief/

V4_2030.png

In order to promote positive awareness and promote organized public events, the University of Economics in Bratislava produces visual and audio recordings and publishes them on its website. In case of reservations to the published video and audio recordings, please make these reservations in writing to the following e-mail address: . Complete information on personal data processing here.